ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το “Malvasia Festival Monemvasia” είναι το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Μαλβαζία με έδρα τη Μονεμβασιά. Έχοντας ως αφορμή τον στίχο του μονεμβασιώτη ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Καὶ τί ἦταν; Ἀντεστραμμένος χρόνος;», το φεστιβάλ σηματοδοτεί την επιστροφή στον γενέθλιο τόπο του πιο φημισμένου κρασιού της ιστορίας, τη Μονεμβασιά, το «πέτρινο καράβι» του ποιητή.

Το φεστιβάλ αναπτύσσεται στις τρείς ενότητες που συνθέτουν τον μύθο του διάσημου κρασιού,  «Οίνος – Ιστορία – Πολιτισμός», καλώντας τους επισκέπτες να γνωρίσουν την πορεία και την ιστορία του Μαλβαζία και παράλληλα να ανακαλύψουν τον τόπο από όπου το ταξίδι ξεκίνησε.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μακραίωνη παρουσία του οίνου Μαλβαζία, σε συνδυασμό με την επέκταση της παραγωγής από εγχώριους σε διεθνείς αμπελώνες και τη διεθνή εμπορική δραστηριότητα, συνέβαλαν ώστε να αναδειχθεί σε παράγοντα διαχρονικής συλλογικής και βιωματικής εμπειρίας και αφορμή πολυπολιτισμικής αλληλεπίδρασης.

Ο τόπος, η ιστορία και ο φημισμένος Μαλβαζίας οίνος γίνονται τα θεμέλια πάνω στα οποία αναπτύσσονται δραστηριότητες οινολογικού, ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, εκπαιδευτικά σεμινάρια, περιηγήσεις, μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις.

Σε μια προσπάθεια χωροχρονικής συνέχειας, και με το παρελθόν να συνδιαλέγεται με το παρόν, η θεματική του πρώτου Φεστιβάλ δανείζεται τη φράση «Αντεστραμμένος χρόνος» από τον στίχο του Γιάννη Ρίτσου*, σηματοδοτώντας την επιστροφή στη γενέτειρα, εκεί όπου ξεκινά η αφήγηση του Μύθου με θέμα ένα τοπικό προϊόν που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

*Ο στίχος είναι από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Φεύγοντας απ’ τη Μονοβασιά», που περιλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή «Μονοβασιά», Εκδόσεις Κέδρος, 1982.

...ΑΝΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο Μαλβαζίας οίνος αποτελεί μια μορφή πολιτιστικής έκφρασης που δεν σταματά να εξελίσσεται, συνδέεται με τον τόπο και την ιστορία και μας καλεί να βιώσουμε το μυθικό ταξίδι του από την Μονεμβασιά στον κόσμο.

Ένας σύγχρονος μύθος 1.000 ετών!

ΕΡΓΟ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ LEADER/CLLD

THE MALVASIA MYTH

 

Το Malvasia Festival Monemvasia αποτελεί μέρος του Έργου Διακρατικής Συνεργασίας με τίτλο “The Malvasia Myth”. Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος LEADER/CLLD από τους αναπτυξιακούς φορείς Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. ΑΟΤΑ (Μονεμβασία-Πάρνωνας, Ελλάδα), Gal del Ducato (Parma-Piacenza, Ιταλία) και LAG Central Istria (Istria, Κροατία).

Το έργο προωθεί τη δικτύωση, τη συνεργασία και την ανάδειξη των περιοχών παραγωγής Malvasia οίνου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, δηλαδή την ιστορία, την παράδοση, τη φύση, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό.

Στόχος είναι η μελέτη και καταγραφή των ιστοριών από όλες τις περιοχές παραγωγής Μαλβαζία, χτίζοντας ένα συνολικό αφήγημα, έναν «μύθο» για την ιστορία και τον πολιτισμό του Μαλβαζία οίνου, με σύγχρονο τρόπο και ματιά, δημιουργώντας ένα νέο “cultural brand” για τη μυθική διαδρομή του οίνου, για τη διαφορετική εμπειρία που προσφέρει κάθε περιοχή παραγωγής και για την πολιτιστική αξία των «Δρόμου κρασιού του Μαλβαζία».

Βασικό αντικείμενο του έργου είναι η ανάδειξη και η διάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού και η διασύνδεση της τουριστικής ταυτότητας των περιοχών με τα προϊόντα που έχουν ποιότητα, φήμη αλλά, ταυτόχρονα, ιστορία και πολιτισμό, προσφέροντας έτσι στις περιοχές παραγωγής εργαλεία ανάπτυξης του γαστρονομικού, οινικού και πολιτιστικού τουρισμού, αξιοποιώντας την πολιτιστική κληρονομιά των προϊόντων τους. 

Μία από τις τοπικές δράσεις του έργου είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Malvasia festival στην Μονεμβασία.